Zoals jullie trouwe lezers inmiddels wel weten verdiepen wij van Online-deco.nl ons graag in alle trends op het gebied van decoratie en woonaccessoires. In dit artikel kijken we naar een accessoire dat zowel decoratief als ook functioneel is: de woonplaid. Plaids houden je warm binnen op de bank of buiten in de tuin of op het terras. Daarnaast geven ze je interieur ook nog eens kleur en sfeer. In dit artikel gaan we in vogelvlucht alle soorten wollen plaids langs. Laat je inspireren!

Pure wollen plaids

Allereerst plaids gemaakt van pure wol. Deze wollen plaids – ook wel scheerwollen plaids genoemd – komen altijd uit Europa, soms uit Ierland en soms uit Scandinavië. Scheerwol is echt schapenwol, en daardoor heerlijk warm en lekker dik.

Lamswollen plaids

De volgende plaids die we behandelen zijn de lamswollen plaids. Wanneer je een van deze plaids in huis haalt, dan breng je een echte blikvanger in huis. Een lamswollen plaid is vaak voorzien van speelse blokken, ruiten en zachte kleuren. De klassieke variant bevat de echte Ierse ruiten.

Mohair plaids

Mohair wol is afkomstig van de angorageit. Deze wolsoort kent een aantal specifieke voordelen. De vacht van de angorageit is zowel zijdezacht als ook heel warm. Brushed mohair plaids zijn over het algemeen dan ook heel erg dik, zeer zacht en heerlijk warm. Dit terwijl ze vrijwel niet of nauwelijks prikken.

Merino wollen plaids

Merino wollen plaids worden gekenmerkt door warmte en zachtheid, prachtig grafische designs en grote formaten (130 cm bij 190 cm). Ook praktisch: een merino wollen plaid kan gewoon mee in de (wollen) was. Veel merino wol is afkomstig uit Australië, waar de wol helaas vaak niet diervriendelijk wordt geproduceerd. Op webshops zoals Ookinhetpaars.nl kun je met een gerust hart merino wollen plaids bestellen, aangezien deze uit Litouwen komen en bestaan uit diervriendelijk geproduceerd wol.

Cashmere plaids

Cashmere plaids staan bekend om hun luxe en comfort. Cashmere is ook de meest luxe wolsoort die er bestaat. Deze plaids kun je verkrijgen in schitterende kleuren, met mooie franjes en in rustig subtiele visgraatmotieven.

Alpaca wollen plaids

Ten slotte zijn er nog de plaids van alpaca wol. Deze zijn zeer zacht en prikken eigenlijk niet. Heerlijk voor een relaxt avondje thuis op de bank! Dit type wol komt van de alpaca, die ook wel bekend staat als de berglama. Om de prijs wat vriendelijker te houden, doe je er verstandig aan om plaids aan te schaffen waar alpaca wordt gemengd met schapenwol. Hiermee behoud je de zachtheid van de alpaca.