Om je badkamer een beetje watervrij te houden, kun je gebruik maken van douchewanden of cabines, naast baden. Je kunt ervoor kiezen om deze “open” te houden en een soort “inloop douche” effect te creëren. Dit haalt echter wat mij betreft de hele functie van die wanden weg: het wordt nog steeds een waterpretpark in de badkamer. Een douchedeur is daarom handig om aan te schaffen. Wat is handiger: een schuifdeur of een draaideur?

Schuifdeur als douchedeur

De schuifdeur doet mij altijd denken aan een hotelkamer. In de hotels waar ik vroeger vaak ben geweest waren vaak schuifdeuren als douchedeur. Het is een stijlvolle manier om de doucheruimte mee af te sluiten. Een schuifdeur als douchedeur is vooral een uitkomst voor mensen met een kleinere badkamer. Er is hierdoor immers geen extra ruimte nodig om in de douche te komen: de deurtjes schuiven gewoon langs elkaar. Een schuifdeur als douchedeur kan op verschillende manieren. Zo bestaan de 1-delig, 2-delig of 3-delige variant. De 1 delige variant schuift in 1 keer naar binnen. de 2 en 3 delige varaint hebben meer “tussenstops”. Een schuifdeur kan alleen maar in glas. Een stenen deur  in elkaar schuiven gaat immers niet. Glas geeft over het algemeen niet veel privacy, maar het hoef niet volledig doorzichtig te zijn. Zo kun je ook kiezen voor glas met een motiefje. Zelf doet dit me juist denken aan de iets goedkopere hotels van vroeger, maar dat is een persoonlijke kwestie. Ben je preuts en gesteld op jouw privacy? Ga dan voor een glazen schuifdeur als douchedeur met een “wazig” of mat gedeelte. Matte strepen over de douchedeur vind ik zelfs iets spannends hebben: je kunt er deels wel en deels niet doorheen kijken.

Draaideur als douchedeur

Een draaideur is eigenlijk een hele normale deur. Het is een douchedeur die met een zwaaibeweging open en dicht gaat. De draaideur wordt dan ook wel een zwaaideur genoemd. Een draaideur neemt, in tegenstelling tot de schuifdeur, wel extra ruimte in beslag in de badkamer. Als je de ruimte hebt voor deze douchedeur, zou ik zeker voor de draaideur kiezen. Het is bij een schuifdeur vaak een gedoe om de douche in te komen en het schuiven kan in verloop van tijd stroever zijn. De draaideur is hierin gemakkelijker: je trekt hem zo open en dicht. Heb je helaas niet zo veel ruimte in de badkamer maar is de douche zelf heel groot? Dan kan je er uiteraard voor kiezen de douchedeur richting de douche zelf te draaien, in plaats van naar buiten toe. Staat er net een kastje in de weg om een draaideur te kunnen openen maar is er verder wel ruimte? Ga dan voor een draaideur met een vast segment. Het “losse” gedeelte is dan de deur en het “vaste” gedeelte fungeert als normale douchewand.