Er worden steeds meer apparaten met elkaar verbonden. Verbindingen tussen apparaten kun je op twee manieren maken. Draadloos of via een kabel. Dit lijkt nu misschien een makkelijke keuze tussen deze twee. Echter is het zo dat er diverse verschillende mogelijkheden van draadloos zijn en ook bij kabels is dit zo. Voor iedere toepassing is namelijk een andere kabel. Bij consumenten thuis kun je de volgende kabels allemaal tegenkomen: audiokabels, videokabels, datakabels, kabels voor stroomvoorziening en oplaadkabels. In deze blog worden deze allemaal kort uitgelegd wat het doet en wanneer je het gebruikt.

Audiokabels

Audiokabels zijn, zoals waarschijnlijk bekend, bedoeld voor geluidsoverdracht. Er zijn diverse toepassingen waarbij er geluid ondersteunt moet worden en dan kun je een beroep doen op audiokabels. Audiokabels zijn er in heel veel soorten en maten, zo heb je de simpele jack kabel met één pin aan allebei de uiteinden, de tulp kabel met twee pinnen per uiteinde en nog professionele kabels die je niet snel bij consumenten thuis zult vinden.

Videokabels

Videokabels worden gebruikt voor beeldoverdracht. Veel mensen maken de fout dat videokabels alleen ‘video’ verzenden, maar video is beeldoverdracht. Tegenwoordig is de HDMI kabel de meest bekende videokabel. Echter zijn er natuurlijk voorgangers geweest, zoals bijvoorbeeld de welbekende SCART-kabel. DisplayPort is ook een videokabel. Deze kabel wordt het meeste gebruikt om videokaarten aan een computer te koppelen. DisplayPort is de opvolger van de VGA- en DVI-kabels.

Datakabels

Datakabels. Hier durf ik van te zeggen dat iedereen er minimaal vijf in huis heeft. Datakabels worden, zoals te verwachten, gebruikt om data over te zetten. Voorbeelden van de meeste bekende datakabels zijn netwerkkabels en USB-kabels. Waarschijnlijk denk je nu na hoeveel van deze kabels je in huis hebt. Kom je boven de vijf kabels? Waarschijnlijk na nog een beetje uitleg wel. Netwerkkabels worden namelijk gebruikt voor internetoverdracht. Ze voorzien je van een internetverbinding.

Kabels voor stroomvoorziening

Deze kabels worden bij alles wat stroom nodig heeft gebruikt. Televisies, monitoren, verlichting en alle andere apparaten. Deze kabels kun je in verschillende vormen bij mensen thuis tegenkomen. Je hebt bijvoorbeeld de simpele verlengkabels, waar één kabel is met een ingang en een uitgang voor stroom, maar waarschijnlijk weet je ook wel dat er stekkerdozen zijn en haspels.

Oplaadkabels

Oplaadkabels worden gebruikt bij het opladen van apparaten. Hierbij kun je denken aan laptops, smartphones, powerbanks; in principe alles wat opgeladen moet worden. Apple smartphones en tablets maken tegenwoordig nagenoeg altijd gebruik van de lightning-connector. Samsung producten maken bijna altijd gebruik van micro-USB kabels.