Heb je snel last van je voeten na een stukje lopen? Of heb je aan het einde van de lange dag staan last van je knieën, rug, schouders of nek? Dan kan het best wel eens zijn dat je de verkeerde schoenen draagt. Kan dat? Ja, dat kan zeker! In dit blog vertellen we je graag meer over het dragen van verkeerde schoenen en uiteraard ook hoe je dit kan oplossen.

De stand van je voeten

In beginsel gaan we er van uit dat iedereen een normale voetenstand heeft. Dit houdt in dat de druk van over de gehele voet mooi verdeeld is. Bij een mooie drukverdeling dragen de hak, de buitenkant van je voet, de boel van je voet en de tenen je gewicht. Dit wordt ook wel als normaal of standaard beschouwd. Soms is de drukverdeling anders dan dat we hiervoor hebben opgesomd. Soms draagt de voet namelijk ook aan de binnenkant of draagt het hele horizontale middenstuk van je voet helemaal geen gewicht. In zo’n geval wordt er gesproken van een afwijkende voetstand. Dit klinkt erger dan het is en meer dan de helft van de mensen heeft hier in meer of mindere mate last van. Als je voetenstand in mindere mate afwijkend is dat kan het over het algemeen geen kwaad. Zeker als kind zijnde, vaak trekt de stand namelijk in de loop der jaren vanzelf weer bij. Toch kan het zijn dat dit niet het geval is en dat je ook nog in je latere leven ongemakken van je afwijkende voetstand zal ervaren. In dit geval is het goed om te kijken welke schoen bij jouw voet past.

De juiste schoen

Ook schoenen bestaan in alle soorten en maten en de ene schoen is zeker de andere niet. Daarnaast geeft de ene schoen ook veel meer steun dan de ander door bijvoorbeeld de materialen, de vorm en de zool die wordt gebruik. Iedere voet heeft eigenlijk baat bij schoenen met goede ondersteuning. Dit houdt in dat de schoen in ieder geval is voorzien van een goede zool die de druk van jouw voet zo goed mogelijk verdeeld. Sommige schoenen hebben zo’n zool niet of nauwelijks. Mensen met een normale voetenstand zullen hier nog wel mee weg komen maar mensen met een afwijkende voetenstand zullen als snel lichamelijke ongemakken ervaren zoals zere voeten of last van andere delen van het lichaam. De juiste voetenstand zorgt er echter voor dat de druk mooi en gelijkmatig verdeeld is, je voeten houden je lichaam in balans. Zijn je voeten uit balans dan raakt vanzelf je hele lichaam uit balans. Maar wat als een normale schoen met een goede zool niet voldoende is?

Een hulpmiddeltje

In sommige gevallen kan het zijn dat zelfs een normale zool niet de juiste ondersteuning biedt aan je voeten. In zo’n geval is het verstandig om te kijken naar inlegzolen. Inlegzolen zijn eigenlijk een hulpmiddel die ervoor zorgen dat de druk nog beter wordt verdeeld en worden in sommige gevallen zelfs helemaal op maat gemaakt voor jouw voet. Doordat de inlegzolen soms wat dikker of breder zijn kan het zijn dat ze niet in een normale schoen passen. In zo’n geval kan je ook het beste kijken naar schoenen voor inlegzolen om ervoor te zorgen dat de inlegzolen wel hun werk kunnen doen. We begrijpen uiteraard ook dat je wel graag schoenen wilt dragen die zijn ontworpen volgens de laatste trends. Gelukkig heeft Vamos schoenen zich daar helemaal in verdiept en heeft naast hun “gewone” schoenen dus ook schoenen voor inlegzolen opgenomen in hun collectie. Dus mocht je op zoek zijn naar dit soort schoenen, neem dan daar zeker eens een kijkje.