Dus je huis heeft niet zo'n grote tuin als die in je dromen. Nou en? Dit mag je er niet van weerhouden om je droom te verwezenlijken en een fantastische tuin te maken waar iedereen stiekem jaloers op is. Zelfs als je geen vierkante meters kunt toevoegen, kun je je tuin groot laten lijken. In dit artikel leer ik je hoe!

Gebruik kleur

De kleuren van de planten in je tuin kunnen helpen om de ruimte groter te laten lijken. Menselijke ogen worden bijvoorbeeld aangetrokken door warme kleuren zoals rood, geel of oranje en koele kleuren zoals blauw, groen of paars lijken op te gaan in het landschap. Gebruik dus op de voorgrond van je tuin warme tonen en achter in je tuin koele tonen om je tuin groter te laten lijken.

Gebruik textuur

Planten kunnen drie verschillende texturen hebben: fijn, medium en grof. Grootbladige planten hebben een grove textuur omdat er veel openingen in zijn waar schaduwen door vallen, terwijl planten met veel kleine bladeren veel licht reflecteren en een fijne textuur hebben. Grove texturen springen in het oog. Fijngetextuurde planten vervagen juist naar de achtergrond. Gebruik fijngetextuurde planten aan het einde van de tuin om een valse indruk van afstand te creëren.

Minder rommel

Een kleine tuin lijkt nog kleiner als deze gevuld is met volumineus meubilair en veel potten. Verminder rommel door te kiezen voor eenvoudige meubels met strakke lijnen en door alle potplanten samen te voegen. Met een onderbroken horizontale schutting benadruk je bijvoorbeeld de dieptelijnen in de tuin. Op hilhouttuinhout.nl zie je daar voorbeelden van.

Mysterie

Laat je tuin groter lijken door een beetje mysterie te introduceren. Een kronkelend pad kan bijvoorbeeld leiden naar een kleine zithoek aan het einde van de tuin, waardoor de hele ruimte groter lijkt. Wees slim door meubels niet vooraan in de tuin neer te zetten.

Hoogte

The sky is the limit als je in plaats van horizontaal verticaal denkt! Voeg hoogte toe aan je tuin met hoge bomen en rechtopstaande of ovale planten. Ze nemen weinig ruimte in beslag en dit betekent dat je meer ruimte hebt voor andere dingen, zonder gek te worden van een rommelige tuin.

Japans voorbeeld

De Japanners zijn experts in het groter laten lijken van kleine tuinen. Ze gebruiken een techniek die een veranderd perspectief wordt genoemd. Het belangrijkste idee is dat kleine objecten verder weg lijken te zijn in vergelijking met grotere objecten. Creëer dus optisch bedrog in je tuin om deze groter te laten lijken.